Probleemgedrag

Wat is de definitie van probleemgedrag? Wanneer ik dat aan 10 verschillende mensen vraag, krijg ik hier 10 soortgelijke antwoorden op. Wanneer ik aan 10 verschillende mensen vraag om een top 5 te maken. Met het meest problematische gedrag op nummer 1 en het minst problematische gedrag op nummer 5. Dan krijg ik 10 verschillende lijsten te zien. Probleemgedrag is dus relatief. Wat voor u geen probleemgedrag is, kan voor uw buurman wel probleemgedrag zijn en visa versa.

Regelmatig komt het voor dat mensen twijfelen om een hondengedragsdeskundige in te schakelen. Vaak wordt het probleem nog even aangekeken, het probleem valt nog wel mee. Oftewel het probleem is niet ernstig genoeg om professionele hulp te vragen. Doe uzelf en uw hond een plezier en neem contact met mij op. Juist door in een situatie met mild probleemgedrag adequaat te reageren kunnen grotere problemen voorkomen worden.

De meeste probleemgedragingen komen vaak voort uit een te kort, of te veel aan een en/of meerdere onderstaande punten:

  • Sociale behoefte (deel uitmaken van het gezin)
  • Fysiek en mentale uitdaging
  • Uiterlijke verzorging, met medische problemen tot gevolg
  • Consequent zijn aan regels, transparant zijn naar de hond zodat de hond weet wat hij/zij aan u heeft

Een onbalans in een van deze punten geeft angst, stress of frustratie bij de hond. Door de balans hierin terug te vinden zorgt u ervoor dat de hond zich weer kan ontspannen. Met als bijwerking dat de hond geen probleemgedrag meer laat zien.

Wat mag u van mij verwachten

Om gedrag te veranderen is het van belang te weten hoe een hond leert. Er zijn verschillende methoden om een hond iets te leren. Ik gebruik een positieve trainingsmethode die bewezen effectief is, wetenschappelijk onderbouwd en de relatie tussen hond en baas verstevigd. Het gaat om een leerproces. Dit proces bestaat uit meerdere fasen en kan dus niet in een workshop voltooid worden.

Bij de workshop krijgt u dan ook een uitgebreid stappenplan, als richtlijn voor uw “huiswerk”. Na een week bel ik u op voor een telefonisch consult. Hierin wordt besproken of het doel behaald is en of u nog ergens tegen aanloopt waar u nog wat extra aandacht bij nodig heeft. Na 1 maand na de workshop neem ik weer contact op voor een afsluitend telefonisch consult.

Indien er tijdens de workshop, eerste of tweede telefonisch consult blijkt dat er nog behoefte is aan extra praktijktraining is dit uiteraard mogelijk.